Fladdermusprojekt 2023-2025 i Varbergs kommun

Naturskyddsföreningen i Varberg startade ett fladdermusprojekt under våren 2023 med mycket enkla detektorer. Projektet kommer att fortsätta under hela 2025 med kvarvarande projektmedel.

Under 2024 har projektet utvecklats och vi samarbetar med Munkagårdsgymnasiet i Tvååker, som sedan hösten 2024 har infört fladdermuslära på schemat. Eleverna lär sig om fladdermöss och ska vara med oss och pejla under sommaren 2025.

Under 2024 sökte styrelsen projektmedel och fick bidrag från Sparbanksstiftelsen Varberg och Riks nya Verksamhetsbidrag 2024 för inköp av bland annat två stationära detektorer. Dessa kan spela in under ett/två dygn på en plats. Detta underlättade otroligt och vi kunde dela upp oss i olika team. Vi behövde inte vara på plats på nätterna med enklare detektorer. Vissa fladdermusarter flyger väldigt sent på natten. Nu kunde vi spela in dessa!

Resultatet för 2024 blev 136 uppdateringar i Artportalen av platser och funna arter. Under 2023 uppdaterade vi Artportalen 48 gånger. Sammanlagt har projektgruppen uppdaterat 184 gånger för vår kommun. Vi har funnit 10-11 arter, varav Fransfladdermus och Sydfladdermus var riktigt glädjande fynd.

Vi arbetar också med att bygga upp interna dokument och databaser som underlag till projektet. Dessa listor har vi skickat till kommunekologerna i oktober -24. Vi har uppdaterat vår hemsida med en Fladdermuskarta. Här kan allmänheten följa projektet. Grupperna ligger i olika färger. Har vi varit hos dig?

Fladdermöss flyger i skymningen och nattetid. Detta innebär att vi som är ute och pejlar är ute på nätterna i skogar, vid våtmarker, bebyggelse m fl intressanta platser och områden. Under 2024 var vi ute minst 70 nätter.

Med analyseringsprogrammet BatExplorer kan vi själva analysera oss fram till vilken art det är. Ljudfilerna med de udda och svårbestämda arterna skickas till Valideringsgruppen inom SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som fastställer till 100 procent rätt art. Det är en lång och tidskrävande process, men då är vi absolut säkra på att vi lägger in rätt fladdermusart i Artportalen. Vi hoppas när projektet är slut, att vi fyllt på med många fler arter och platser. Givetvis hoppas vi att hitta riktigt sällsynta och rödlistade fladdermöss! 

Före starten 2025 ska gruppen ha möte och göra en nya lista. I år satsar vi på landsbygden och hitta orörda kulturlandskap att pejla av. Vi hoppas på ett bra resultat även i år.

Vi har i dagsläget pejlat: Dvärgpipistrell, nordfladdermus, trollpipistrell, mustasch/tajga fladdermus, vattenfladdermus, barbastell, större brunfladdermus, brunlångaöra, sydfladdermus, fransfladdermus samt gråskimlig fladdermus.

Det finns ett reportage om projektet i Hallands Natur 2024. Se gärna bilder och sammanställningen från Rapporten för 2024. Bilderna har vi inte tagit själva. Det är köpta fladdermusbilder från Adobe.

Vi har gjort två presentationer med mera fakta om våra vänner. En för vuxna och en för barn i grundskolan. Representant för Fladdermusgruppen var en heldag på Mariedalsskolan och hade fladdermustema för drygt 60 barn i årskurs 1 inför höstlovet. Vi delar gärna med oss av dessa!

1. Presentation för vuxna - Mera fakta om fladdermössen och vilka hot de står inför.

2. Presentation för barn - Tips till föräldrar! Detta är ett roligt sätt för barn att bli intresserade. Ladda ner filen och titta på den tillsammans.

I Sverige har vi 19 arter varav 12 är rödlistade. Fladdermöss är fridlysta.

Känner du till ett område eller en plats på landsbygden där det finns fladdermöss?
Vill du att vi ska komma och pejla och ta reda på vilka arter det är? Skicka gärna ett tips och ett mail till birgitta@varberg.city

Är du intresserad av fladdermöss och vill vara med i vår Fladdermusgrupp, kontakta gärna Birgitta. Välkommen!

Fladdermusgruppen i Varberg är: 
 Gert Andersson, Martin Kjerrulf, Antti Friberg, Birgitta Ek-Elmquist, Patrik Elmquist, Linda Hasselberg-Frank samt Kjell Ek.

Fladdermusgruppen i Naturskyddsföreningen i Varberg.