Miljö & Hållbarhetsgruppen

Denna grupp bevakar biologisk mångfald och olika miljöfrågor inom staden. Vi deltar i rikskampanjer och ska vara synliga och informativa i naturfrågor, hållbar utveckling och återanvändning. 

Vi ämnar vara en positiv samarbetspartner till politiker, tjänstemän, företag och fastighetsägare i staden. Vi vill väcka intresse hos gemeneman för bevarande av vår natur. Bygga nätverk och samverka!

  • Vi deltar i informationsmöten som kommunen håller.
  • Vi deltar digitalt på informations- och föreläsningsmöten som Riks Naturskyddsförening arrangerar.
  • Bevakar detaljplaner via kommunens hemsida. När det krävs skriver vi yttranden för samråd, och vid behov och om resurser finns, driver vi överklagandeprocesser.
  • Värna de ekosystem som ryms inom befintlig grönstruktur – som exempelvis ängar för blommor och insekter – och aktivt peka på hur den strukturen bättre kan förvaltas och utvecklas.
  • Bevaka miljöarbetet i Varberg på en strategisk nivå. Exempelvis: Kapacitet att hantera extrema vattenflöden och översvämningar mm.
  • Bevaka energifrågor. Fler solceller på nybyggen? När är det lämpligt på äldre hus etc?
  • Jobba för hållbar utveckling i form av klädbytardag, återanvändning och matåtervinning (Eko-effekten).
  • Hålla oss uppdaterade kring nationella kampanjer som vi kan arrangera lokalt i Varberg, exempelvis Green Action Week i höst.

Aktiviteter 2025:
På årsmötet 19 mars har vi bjudit in Bethani Carney Almroth som kommer att föreläsa om: Plastföroreningar: Ett globalt problem och möjliga lösningar . Ett högaktuellt ämne. Bethanie Carney Almroth är professor och forskare inom ekotoxikologi och zoofysiologi vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet. Hennes forskning fokuserar på miljöeffekter av plaster och plastrelaterade kemikalier, särskilt deras påverkan på fiskars fysiologi och biokemi. 
Föreläsning 19 mars, Folkets Hus, Stora Salen, kl 19.30-21.00. Det är fri entré och ingen anmälan behövs.
Hjärtligt välkomna!

Vi följer upp denna  intressanta föreläsning med följande under 2025:

  • Tillsammans med Studiefrämjandet Syd arrangerar vi Klädbytardagen på Komedianten i april. Vi arrangerar föreläsningar om hållbar utveckling..
  • Vi kommer att informera om kampanjen Stoppa PFAS-gifterna i ett nytt projekt 2025.
  • Vi står på torget för bland annat för medlemsvärvning och i samband med projekten.
  • Miljövänliga veckan v 40 - Green Action Week - max 5 plagg.

Vill du vara med i våra aktiviteter, kontakta gärna oss!
Här bifogas en lista på deltagarna i arbetsgruppen 2024 där ni enkelt kan nå oss: (pdf).Här ser du även deltagarna i Landsbygdsgruppen.

Utvärdering för 2024
1. Klädbytardagen genomfördes i april med många besökare och många klädbyten på Komedianten. Det kom en helsidesartikel i Varbergstidningen. Vi deltog på Ull i Kubik i oktober med hållbar utveckling Green Action Week - max 5 plagg. Vi hade en populär quiz, utställning med kläder från Röda Korset som visade vår överkonsumtion. Besökare fick gissa på antal kilon.
3. Vi stod på torget i Varberg och informerade om EU-valet i juni 2024.

Vill du vara med i gruppen eller vill hjälpa till i våra aktiviteter, kontakta gärna någon i gruppen. Du är hjärtligt välkommen! Alla behövs och alla kan bidra med något. Det är frivilligt och vi ställer inga krav!

Maria Larsson
070-952 83 72
larsson.maria79@gmail.com

Birgitta Ek-Elmquist
073-038 90 21
birgitta@varberg.city

Mia Bremberg (Natursnokarna)
070-866 92 66
miabremberg@gmail.com