Biologisk mångfald

Den biologiska mångfalden är grunden till allt liv. Utan den får vi inga pollinerade frukter, något rent vatten eller skogar att vandra i. Naturskyddsföreningen i Varberg hittar nya värdefulla skogar i Landsbygdsgruppen . Vi har bedrivet ett projekt för att inventera trollsländor i hela kommunen, se nedan. En av de artrikaste livsmiljöerna vi har är slåtterängen. Tillsammans med kommunen sköter Naturskyddsföreningen om flera slåtterängar. Vill du vara med? Kolla gärna mer information under Slåtter! I augusti brukar vi samlas för krattning på någon av kommunens ängar. Information kommer på startsidan!

Inventering av trollsländor. Inventeringen vilar under 2025, men vi uppdaterar Artportalen så klart.
Trollsländor är färgglada och fascinerande varelser, men kunskapen om dem är inte så stor. Därför inventerar Naturskyddsföreningen trollsländor i kommunen sedan 2019. Är du intresserad av att bidra till inventering och uppdatering av Artportalen, så kolla påkarna var det behövs mest. Står det M i rutan behöver den rutan inventeras i maj-juni, J= inventering behövs i juli och A= i augusti. Har rutan ett kryss så är den färdiginventerad. Se kartan här:


Idag finns det över 600 olika arter i Varbergs kommun som är hotade eller är på väg att bli hotade. Men den biologiska mångfalden är inte lika hög över allt. Därför är en av de viktigaste åtgärderna att den kommunala planeringen tar hänsyn till den biologiska mångfalden. Vi i Naturskyddsföreningen försöker läsa nya översiktsplaner, planprogram och detaljplaner för att hjälpa kommunen att ta hänsyn till den biologiska mångfalden.


Större sjötrollslända, hona

Vill du hjälpa till att upptäcka och rädda det vi har i kommunen?
Du är alltid välkommen!

Vill du veta mer, kontakta oss:

Anna Stenström (Trollsländor mm, biolog)
0707-81 92 12 

Gert Andersson (Fjärilar och trollsländor)
0761-10 68 74

Birgitta Rödström (Mossor och lavar)
0760-444 397